Радіодіагностика є одним із найбільш комп'ютеризованих розділів медицини. Медичні дослідження генерують велику кількість даних, які потім обробляються передовими методами візуалізації, 3D-реконструкції й т.ін.

DICOM (Digital Imaging and Communications in Medicine) – стандарт обробки, зберігання, передачі, друку та візуалізації медичних зображень. DICOM визначає формат файлів радіологічних досліджень та мережевий протокол. DICOM розробляється з 80-х років, щорічно оновлюється, ставши на сьогодні стандартом де-факто - підтримується всіма сучасними цифровими пристроями: томографами, УЗД-апаратами, мамографами, рентгенівськими апаратами тощо.

Основна «фішка» DICOM – інтероперабельність. За рахунок різних механізмів DICOM дозволяє передавати дані між дуже різним медичним обладнанням та ПЗ.
Велика кількість даних потребує зручних систем управління ними. Такими системами є радіологічні інформаційні системи (РІС). Вони дозволяють виконувати основні операції з даними досліджень, починаючи від реєстрації пацієнта й отримання первинних даних від обладнання (рентгенівські знімки, маммограми, серії зображень томографів тощо), та далі збереження, обробки, опису та видачі результатів пацієнтам.

Одним із найважливіших компонентів радіологічних систем є сервер PACS — Picture Archiving and Communication System — центральний сервер зберігання медичних зображень, який отримує дослідження від апаратури та на запит видає на робочі станції радіологів або іншим спеціалістам для опису.

Компанія ІКС-РЕЙ СЕРВІС здійснює проєктування та впровадження в рентгенологічних відділеннях лікувальних закладів серверів PACS, які разом із додатково встановленим програмним забезпеченням фактично є повноцінними радіологічними інформаційними системами.

В залежності від обсягу даних, що обробляються, сервери можна умовно поділити за масштабом використання на сервери відділень, лікарень, або мережі (наприклад, районні) лікувальних закладів.


На приведеній схемі - система, запроваджена в одному з районів Києва. До встановленого нашою компанією сервера підключене усе рентгенологічне обладнання усіх філій КДЦ району. Рентгенологи мають можливість переглядати та описувати дослідження, виконані у будь-якій з філій, а лікарям-спеціалістам надані засоби для перегляду досліджень та описів рентгенологів на кожному робочому місці.

У наступних матеріалах можна детальніше ознайомитись з особливостями впровадження Dicom-серверів, радіологічних інформаційних систем та отримати інформацію стосовно стандарту Dicom:

Що необхідно знати, щоб замовити PACS

Сервер XrayPACS. Технічний опис

Що таке заява про відповідність стандарту DICOM?

Сервер XrayPACS. Заява про відповідність стандарту Dicom

Медичні заклади та установи, що використовують DICOM PACS від ІКС-РЕЙ СЕРВІС